Hasiči v Prešovskom a Košickom kraji riešili viacero požiarov suchej trávy

01.03.2011 Prešov

Prešov 1. marca (TASR) – Hasiči Prešovského kraja sa museli počas dnešného dňa zaoberať viacerými požiarmi suchej trávy a nízkych porastov.
V okrese Poprad ich privolali k dvom požiarom, prvý riešili od rána v Matejovciach pri Poprade, kde horela tráva.
„Tam boli nasadené tri kusy techniky, asi išlo o väčšiu plochu, hneď na to sa presunuli do Novej Lesnej vo Vysokých Tatrách, kde bol hlásený požiar trávy, tam boli dve vozidlá, “ objasnil operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Prešove Peter Kubík.
Hasiči zo Sabinova a z Lipian od rána riešili viacero požiarov. „V obci Ďačov, kde je rozsiahlejší požiar, jednotky ešte stále zasahujú, sú tam tri vozidlá, “ doplnil Kubík. V Orkucanoch horí seno, hasiči sú na mieste a snažia sa požiar uhasiť. Tretí požiar v okrese Sabinov sa stal v Lipanoch, kde za železničnou traťou taktiež horela tráva.
Suchý porast bol v plameňoch aj v Bardejove. „V každom prípade horela suchá tráva alebo nízke porasty, boli to rozsiahlejšie požiare, ale bez nejakých materiálnych škôd. V niektorých prípadoch sa to blížilo k obytným zónam alebo pod les, “ priblížil Kubík. O aké plochy konkrétne išlo, nevedel špecifikovať. Všetky požiare viac-menej začali horieť poobede, takže správy zo zásahov ešte nie sú k dispozícii.
„Nevýhoda je tá, že v okresoch sa hasiči presúvajú z požiaru na požiar, ľudia stále hlásia nejaké požiare, začína nám sezóna vypaľovania trávy, “ konštatoval Kubík. Pri ohlásených požiaroch sa nikto nezranil.
Problémy s vypaľovaním trávy majú od rána aj hasiči v Košickom kraji. Dispečer KR HaZZ v Košiciach Zoltán Spatz uviedol, že dohromady riešili už 16 požiarov suchej trávy. Najviac - deväť ich bolo v okrese Košice-okolie. Niekoľko požiarov hasili aj v samotnom meste Košice, ďalej v okresoch Spišská Nová Ves, Michalovce a Trebišov. „Momentálne zasahujú v Turni nad Bodvou, Dvorníkoch, Bidovciach, v Medzeve, okres Košice-okolie, a aj v Hanušovciach, okres Spišská Nová Ves, “ doplnil Spatz. Vo všetkých prípadoch ide o menšie požiare.
 

Vyberte región